1. Dietary threonine restriction specifically reduces intestinal mucin synthesis in rats. / M. Faure [et al.] // J. Nutr. - 2005. -Vol. 135. - Р. 486-491.
2. Modulation of gut microbiota by antibiotics improves insulin signalling in high-fat fed mice / B. M. Carvalho [et al.] // Diabetologia. - 2012. - Vol. 55. - P. 2823-2834.
3. Available versus digestible amino acids - new stable isotope methods / R. Elango [et al.] // Brit. J. Nutr. - 2012. -Vol. 108. - Р. 306-314.
4. Fuller, M. Determination of protein and amino acid digestibility in foods including implications of gut microbial amino acid synthesis / M. Fuller // Brit. J. Nutr. - 2012. - Vol. 108. - Р. 238-246.
5. Fuller, M. F. Nitrogen cycling in the gut / M. F. Fuller, P. J. Reeds // Annu. Rev. Nutr. - 1998. - Vol. 18. - P. 385-411.
6. Devaraj, S. The human gut microbiome and body metabolism: implications for obesity and diabetes / S. Devaraj, P. Hemarajata, J. Versalovic // Clin. Chem. - 2013. - Vol. 59. - P. 617-628.
7. Шейбак, В. М. Свободные аминокислоты плазмы и энтероцитов толстого кишечника: общее и различие / В. М. Шейбак [и др.] // Вопр. эксперим. и клин. физиол.: сб. науч. тр., посвящ. 100-летию со дня рожд. Н. И. Аринчина / отв. ред. В. В. Зинчук - Гродно: ГрГМУ, 2014. - С. 324-327.
8. Impact of bioactive substances on the gastrointestinal tract and performance of weaned piglets / J. P. Lalles [et al.] // Animal. - 2009. - Vol. 3. - P. 1625-1643.
9. Wu, G. Dietary requirements of synthesizable amino acids by animals: a paradigm shift in protein nutrition / G. Wu // J. Anim. Sci. Biotechnol. - 2014. - Vol. 5, N 1. - 34 р.
10. Metges, C. C. Contribution of microbial amino acids to amino acid homeostasis of the host / C. C. Metges // J. Nutr. -2000. - Vol. 130, N 7. - Р. 1857-1864.
11. Шейбак, В. М. Микробиоценоз толстого кишечника и содержание свободных аминокислот в микробно-тканевом комплексе крыс / В. М. Шейбак, И. В. Николаева, А. Ю. Павлюковец // Вестн. Витебск. гос. мед. ун-та. -2014. - № 3. - С. 50-58.
12. Штаммовая общность пристеночного муцина желудочно-кишечного тракта биологической модели / М. Л. Корнеев [и др.] // Курск. науч.-практ. вестн. «Человек и его здоровье» - 2006. - № 2. - С. 18-24.
13. Дорошенко, Е. М. Методологические аспекты и трудности анализа свободных (физиологических) аминокислот и родственных соединений в биологических жидкостях и тканях / Е. М. Дорошенко // Респ. науч. конф. по аналит. химии с междунар. участием «Аналитика РБ - 2010»: сб. тез. докл. - Минск, 2010. - С. 126.
14. The Role of Microbial Amino Acid Metabolism in Host Metabolism / E. P. Neis [et al.] // Nutrients. - 2015. - Vol. 7, N 4. - P. 2930-2946.
15. Vance, J. E. Phosphatidylserine and phosphatidylethanolamine in mammalian cells: two metabolically related aminophospholipids / J. E. Vance // J. of Lipid Res. - 2008. - Vol. 49. - P. 1377-1387.
16. Vance, J. E. Formation and function of phosphatidylserine and phosphatidylethanolamine in mammalian cells / J. E. Vance, G. Tasseva // Biochim. Biophys. Acta. - 2013. - Vol. 1831, N 3. - P. 543-554.
17. Contribution of the microflora to proteolysis in the human large intestine / G. T. Macfarlane [et al.] // J. Appl. Bacteriol. -1988. - Vol. 64. - P. 37-46.
18. Morowitz, M. J. Contributions of intestinal bacteria to nutrition and metabolism in the critically ill / M. J. Morowitz, E. M. Carlisle, J. C. Alverdy // Surg. Clin. North Am. - 2011. - Vol. 91. - P. 771-785.
19. Utilization of amino acids by bacteria from the pig small intestine. / Z. L. Dai [et al.] // Amino Acids. - 2010. - Vol. 39. - P. 1201-1215.
20. Tremaroli, V. Functional interactions between the gut microbiota and host metabolism. / V. Tremaroli, F. Backhed // Nature. - 2012. - Vol. 489. - P. 242-249.